نتایج بررسی یک گروه از محققان
راز انقراض دایناسورها و حیات دیگر پستانداران!
یکی از مهمترین پرسشهای پژوهشگران و دانشمندان فعال در زمینه ی زمین شناسی و زیست شناسی این بوده که چرا و چگونه دایناسورها ناگهان در ۶۵ میلیون سال پیش از بین رفتند، ولی پستانداران نه!
در زمینه انقراض دایناسورها، فرضیه های بسیاری رواج داشته و دارد؛ از برخورد یک شهاب سنگ عظیم الجثه ی آسمانی با کره ی زمین گرفته تا وضعیت بسیار دشوار آب و هوایی به دنبال دوران یخبندانی طولانی در سراسر کره ی زمین در آن زمان.
حال نتایج تحقیقات مشترکی میان گروهی پژوهشگر سوییسی دانشکده ی زوریخ و همچنین پژوهشگران و محققین بریتانیایی "Zoological Society" لندن که هجدهم آوریل، در نشریه ی علمی "Biology Letters " به چاپ رسید، میتواند پاسخی نهایی باشد برای توضیح دلایل انقراض گونه ی دایناسورها.
دایناسورهایی که در زمان سلطه ی خود بر کره ی زمین، یگانه حکمرانان کره ی خاکی ما بودند، ولی ناگهان در ۶۵ میلیون سال پیش، نسل آنها تقریباً به طور کامل منقرض شد. در حالیکه پستانداران که در کنار دایناسورها به روی کره ی زمین حضور داشتند، به حیات خود ادامه دادند و بدین ترتیب، پس از دوران سلطه ی دایناسورها، دوران سلطه ی انسان به روی کره ی زمین آغاز شد.
بدین ترتیب، بنا به فرضیه ی نوین پژوهشگران سوییسی و بریتانیایی، تنها عاملی که سبب انقراض نسل دایناسورها شد، فرایند تولید مثل آنها بوده. دایناسورها جزو تخمگذاران بودند و چون تخم گونه های مختلف تخمگذاران نمیتواند از حدی بزرگتر شود، تفاوت جُثه و خصوصاً وزن بسیاری میان نوزادان دایناسورها و مادرانشان و نوزادان پستانداران با مادرانشان وجود دارد.
پژوهشگران سوییسی و بریتانیایی متذکر شده اند که اصولاً هرچه تخم بزرگتر باشد، باید پوسته ی آن نیز ضخیمتر شود. ولی با این وجود، ضخامت پوسته ی تخم نباید طوری باشد که از عبور اکسیژن جلوگیری کند. چرا که باید به نطفه، از لابلای پوسته امکان تنفس بدهد.
به همین دلیل، بزرگترین دایناسورها نسبت به جُثه ی خود، تخم های کوچکی به وجود می آوردند و به طور مثال، نوزاد دایناسوری به وزن چهار تن که از تخم خود خارج میشد، تنها یک و نیم تا دو کیلو وزن داشت. یعنی ۲۵۰۰ برابر کمتر از وزن مادر خود. ولی در مقایسه، نزد پستانداران، نوزاد یک فیل که چهار تن وزن داشته باشد، تنها ۲۲ برابر سبکتر از مادرش خواهد بود. یعنی نوزادی به وزن ۱۸۰ کیلوگرم.
بدین ترتیب، کوچکترین نوزادان انواع دایناسورها در بدو تولد، حدود دو کیلوگرم وزن داشتند. دایناسورهایی که در سن بلوغ به حدود چهار تا ۱۰ تن وزن، رشد میکردند. ولی نوزادان بزرگترین انواع دایناسورها حداکثر در زمان خروج از تخم، ۱۰ کیلوگرم وزن داشتند. در حالیکه همین نوزادان در سن بلوغ، وزنشان به حدود ۳۰ تا ۵۰ تن میرسید.
بدین ترتیب، یکی از مشکلات این بود که دایناسورهای نوزاد برای رسیدن به مرحله ی بلوغ، باید مراحل بسیار طولانی تر و دشوارتری را نسبت به نوزاد پستانداران میگذراندند.
در همین رابطه، مشکل بزرگ دیگری نیز در ارتباط با دایناسورهای نوزاد وجود داشت و آن هم نوع تغذیه ی آنها بود. در حالیکه نوزاد پستانداران تا مدت زیادی فقط از شیر مادر تغذیه میکرد و در نتیجه وارد چرخه ی غذایی زیست محیطی نمیشد، نوزادان دایناسورها از همان ابتدا، درست مثل مادر خود تغذیه میکردند و در نتیجه، از همان بدو تولد وارد چرخه ی غذایی زیست محیطی می شدند.
بدین ترتیب، دایناسورهای بزرگ برای غذا رساندن به نوزادان خود، نوزادان دیگر انواع دایناسورهای کوچکتر و در نتیجه، ضعیفتر را شکار میکردند و آنها نیز به همین ترتیب، در زنجیره ی غذایی به سوی نوزاد انواع کوچکتر و ضعیفتر میرفتند.
در حالیکه نوزادان دایناسورها به دلیل خصایص تخم گذاری و در نتیجه کوچک بودنشان، طعمه ی بسیار خوبی برای انواع دیگر به حساب می آمدند، نزد پستانداران، گذشته از نوع تغذیه ی آنها، نوازاد بسیار بزرگتر پا به جهان میگذاشت و در نتیجه بهتر میتوانست از خود دفاع کند.
بدین ترتیب، دایناسورها نه تنها با انواع دیگر دایناسورها باید برای تنازع بقا به رقابت میپرداختند، بلکه به دلیل تفاوت جثه و وزنشان در نخستین ماههای زندگی، باید با دیگر پستانداران نیز مبارزه میکردند.
بدین ترتیب، به مرور زمان، بسیاری از انواع دایناسورهای متوسط و کوچک از بین رفتند و تنها دایناسورهای بزرگ و غول پیکر باقی ماندند و برخی دایناسورهای کوچک که توانستند تحول یابند، با تغییر شیوه ی زندگی و تغذیه ی خود، در چرخه ی زیست محیطی باقی ماندند.
پژوهشگران سوییسی و بریتانیایی خاطرنشان ساخته اند که این نوع دایناسورها که اکنون انواع بسیاری از آنها در دنیای کنونی ما یافت میشوند، انواع پرندگان هستند که در آن زمان با تغییر محیط زیست خود موفق شدند از انقراض نجات یابند.
به گزارش رادیو فرانسه، پژوهشگران در نتایج تحقیقات خود متذکر میشوند که فرایند تغذیه و تولیدمثل دایناسورها به روی کره ی زمین، در کنار پستانداران به مدت ۱۵۰ میلیون سال، بدون مشکل ادامه داشت. ولی ناگهان در ۶۵ میلیون سال پیش، با نابودی ناگهانی انواع دایناسورهای عظیم الجثه، نسل دایناسورها به دلیل نبود انواع کوچک و متوسط آنها، منقرض شد.
پژوهشگران تاکید دارند که به هرحال نابودی دایناسورهای بزرگ میتواند بنا به فرضیه ای که تا به حال در محافل علمی قابل قبول عنوان شده است، در اثر اصابت شهاب سنگی بزرگ با کره ی زمین پدید آمده باشد.
شهاب سنگی که بنا به فرضیه های مختلف، هنگام برخورد آن با کره ی زمین، انفجاری یک میلیارد بار قویتر از انفجار بمب اتمی در هیروشیما رخ داده است و این امر سبب شده که بسیاری از گونه های حیات از بین رفته اند و به دنبال دوران یخبندان شدید از یک سو و همچنین فعالیتهای آتشفشانی از سوی دیگر، تنها گونه هایی که توانستند با این محیط خود را تطبیق دهند، باقی ماندند و تنها دایناسورهایی که اکنون وجود دارند، همان پرندگان هستند. یعنی دایناسورهایی که متحول شده اند و خود را با محیط زیست وفق داده اند.
حال با کشفیات نوین پیرامون تاریخ تحول جهان و کره ی زمین، انسان نیز که پس از انقراض دایناسورها، دوران حاکمیت خود را به روی کره ی زمین آغاز کرد، باید بداند که ابدی نیست و بدون شک، در آیندهای دور و یا نزدیک گونه ی دیگری جای انسان را در کره ی زمین خواهد گرفت!